Epidemiasta tarvitaan oikeaa tietoa.

Ystäväni ja entinen työtoverini Liberiasta, Markku Vesikko, kysyy esityksessään helsinkiläisravintolassa: ”Kannattaako terveysvalistus aloittaa sanomalla, että kaikki kuolevat Ebolaan?” Kuunteleeko kukaan enää mitään sen jälkeen?

Ebola alkoi levitä maaliskuussa Guineassa, Länsi-Afrikassa. Nyt neljässä maassa: Guineassa, Liberiassa, Nigeriassa ja Sierra Leonessa on julistettu hätätila taudin vuoksi. Tauti on saanut nimensä Ebola-joesta Keski-Afrikassa, jossa se esiintyi ensimmäisen kerran 1970-luvulla. Tähän asti se on aina saatu hallintaan.  Nyt siihen on menehtynyt yli 2000 ihmistä.

Verenvuotokuumetaudin tekee erityisen vaaralliseksi se, että siihen ei ole lääkettä. Vain oireita voidaan hoitaa. Tauti tarttuu ruumiin nesteistä, ja se itää ja myös tartuttaa pitkään.  Alun perin taudin uskotaan siirtyneen ihmiseen lepakoista.

Kun olin töissä Länsi-Afrikassa, teimme töitä sekä Liberiassa että Sierra Leonessa ihmisten toimeentulon ja terveydenhuollon kehittämiseksi.  Nyt terveystyöntekijät eivät uskalla mennä töihin tartunnan pelosta ja klinikat on suljettu.  Tilanne on ihmisille todella vaikea, koska he eivät saa hoitoa muihinkaan trooppisiin vakaviin sairauksiin, kuten malariaan ja lapsille yleisiin ripuliin ja iho- ja hengitystieinfektioihin.  Koulut on suljettu, kaupat ovat kiinni ja ruokaa on vaikea saada. Ihmiset siellä eivät ymmärrä, että he eivät saa haudata omaisiaan ja viettää hautajaisia. Ruumiit poltetaan sairaaloissa. Osa ihmisistä on piilottanut sairastuneita, koska ihminen yleensä haluaa kuolla omaistensa ympäröimänä.

Ystäväni soittaa Monroviasta ja kertoo, että ulkonaliikkumiskielto on asetettu yöksi ja rajat on suljettu. Matkustaminen ulos maasta on vaikeaa.  Osa lentoyhtiöistä ei enää lennä näihin maihin. Turvallisuustilanne heikentyy ja ryöstöt ovat lisääntyneet. Alueen pitkä sotahistoria nopeuttaa tilanteen ajautumista kaaokseen.

Pelastakaa Lapset tekee alueella tärkeää valistustyötä, sillä oikeaa tietoa epidemiasta tarvitaan. Ihmisiä autetaan selviytymään taudista sekä toimeentulosta.  Keskitymme lasten ja perheiden auttamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.