Minä olen sydän syrjällään ystävieni puolesta sekä Jerusalemissa että Gazassa.

Ystäväni Azzam kirjoittaa Gazasta, että tulitauko on alkanut ja toistaiseksi se on pitänyt. Pitkästä aikaa on myös sähköä.

Terveydenhuoltohenkilökuntaa, YK:n työntekijöitä ja kokonaisia perheitä on kuollut, pyyhitty pois. Haavoittuneitta on vähintään 9806, joista 2979 lapsia. YK:n viimeisten lukujen mukaan kuolleita on ainakin 1948, joista 456 lapsia. Kuolleista ja haavoittuneista monet ovat naisia ja vanhuksia.

Konfliktin materiaaliset tuhot ovat mittavia: 71 000 ihmisen kodit on kokonaan tuhottu tai ne ovat pahasti vahingoittuneet. Lisäksi 13 sairaalaa, 24 terveyskeskusta ja 194 koulua sekä moskeijoita ja kirkkoja on tuhottu.
Miten tämän voisi ymmärtää? Miltä tämä tuntuu? Miksi tämä tapahtuu? Miksi kukaan ei tee mitään?

Kun vuonna 2009 menin Gazaan, muistan miltä tuntui nähdä Pohjois-Gaza pommituksen jäljiltä. Terveysklinikkamme oli maan tasalla, kuljin sen raunioilla ja keräilin palaneita sairaskertomuksia. Sairaalat olivat täynnä potilaita ja henkilökunta täysin uupunut. Silloinkin pommitettiin joka puolella, mutta tällä kertaa hävitys näyttää vielä pahemmalta.

Perustarpeista huolehtiminen on ensisijaista. Vesi ja ruoka ovat lopussa ja Gaza on ollut lähes täysin vailla sähköä. Kalastamaan ei pääse eikä pellolle uskalla mennä. Sairaalat ovat täynnä ja hoitotarvikkeet ovat lopussa.
Pelastakaa Lapset jakaa Gazassa päivittäistarvikkeita ja vettä ihmisille. Vauvoille ja lapsille on valmiina hoitopaketit ja ravintoa, joita voidaan toimittaa kriisin uhreille.

Pelastakaa Lapset tekee myös kansainvälisellä tasolla laajaa vaikuttamistyötä, jossa vaaditaan rauhanneuvottelujen jatkamista ja Gazan saarron purkamista. Me täällä Suomessa teemme oman osamme.

Israelin asettaman vuosia kestäneen saarron vuoksi Gazassa asuvat palestiinalaiset ovat raskaasti kärsineet työttömyydestä ja köyhyydestä jo ennen nykyisen kriisin eskaloitumista. Saarrolla on ollut vakavia seurauksia lasten ja perheiden hyvinvointiin.  Kestävä ratkaisu edellyttää saarron purkamista, jotta ihmiset ja tavarat pääsevät liikkumaan Gazaan ja sieltä ulos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.