Jatkokäytetty palstalta /sairaanhoitajalehti/blogit2/ -paivi.

Nuoria koulutettiin antamaan seksuaalivalistusta pakolaiskylissä.

Olen palannut Libanonista Suomeen toukokuun puolivälissä ja olen nyt töissä Pelastakaa Lasten keskustoimistolla Helsingissä. Hanke siellä jatkuu edelleen. Kerron tässä kokemuksiani Syyriaan pakolaisista.

Qubbyatissa Pohjois-Libanonissa kuului päivittäin pommitusten ääniä Syyriasta. Rajalle on vain 20 kilometriä. Tätä sotaa on kestänyt jo kolme vuotta.

Pakolaisia virtaa rajan yli päivittäin.  YK:n arvion mukaan Syyrian pakolaisia on Libanonissa jo yli miljoona. Libanonin oma väkiluku on 4,4 miljoonaa, ja maassa on muitakin pakolaisia.  Esimerkiksi palestiinalaisia arvioidaan siellä olevan noin 400 000. Joskus mietin, että mitä meillä Suomessa tapahtuisi jos miljoona ihmistä hakeutuisi tänne suojaan. Suomi on luvannut ottaa 500 Syyrian pakolaista, ja heille on kuntapaikkakin jo löytynyt. Olen siitä iloinen.

Helmikuusta toukokuulle olen ollut käynnistämässä Pelastakaa Lasten humanitaarista hanketta Libanonissa. Ulkoministeriön ja lahjoittajiemme rahoittama terveyshanke kohdistetaan nuoriin äiteihin ja vauvoihin, jotta he pääsisivät terveydenhuollon piiriin mm. synnyttämään ja lääkäriin kun lapsi tai äiti on kipeä.

Koulutamme nuoria vertaisohjaajiksi, jotka voivat mennä pakolaisten ja paikallisten asukkaiden yhteisöihin antamaan terveys- ja seksuaalivalistusta. Ensin tapaamme yhteisöjen johtajat ja vanhemmat, joiden kanssa keskustellaan ohjelman sisällöstä ja saadaan lupa keskustella heidän lastensa kanssa tästä kriittisestä aiheesta.

Nuoret itse ovat sitä mieltä, että he eivät halua mennä naimisiin tai tulla raskaaksi liian nuorena. He haluavat käydä koulua ja elättää kunniallisesti perheensä työtä tehden. Äidit sanovat, että heidän kulttuurissaan on vaikeaa puhua omille lapsille tästä asiasta. He antavat mielellään ohjaajillemme luvan toimia nuorten kanssa, koska he tietävät nyt sisällön ja näkevät, että nuorilla on hauskaa. Eräs poika totesi yhteisessä seminaarissamme, että tämä on se mitä yhteisömme tarvitsevat, jotta voimme kehittyä ja vanhemmat nyökyttelivät.

Sota-alueella työ on haasteellista ja tilanteet vaihtelevat nopeasti. Kokemuksesta tiedän, että jokainen paikka ja tilanne ovat erilaisia ja niihin pitää sopeutua joutavasti.  Toimistollamme on 130 työntekijää: libanonilaisia, syyrialaisia, palestiinalaisia, intialainen, sveitsiläinen, espanjalainen, englantilaisia, kanadalainen, italialainen ja nyt myös yksi suomalainen. Töitä tehdään kaikilla sektoreilla: majoitus, ruoka ja toimeentulo, lastensuojelu, lasten koulutus ja terveys. Kansainvälisellä Pelastakaa Lapsilla on neljä toimistoa Libanonissa ja yhteensä yli 200 työntekijää.

Toimintamme Qubbyatissa jatkuu edelleen aina syksyyn asti. Teemme kumppanuussopimuksen kahdelle terveysasemalle, niin että alle 18-vuotiaat pääsevät tutkimukseen ja hoitoon. Syyrialaisia ja libanonilaisia vertaisohjaajia tulee olemaan yhtensä kymmenen. Yhdessä nuorten ja vanhempien kanssa olemme istuttaneet puita kyliin ja on pohdittu seminaarissa nuorten tulevaisuutta. Teimme myös koko päivän retken kahden kilometrin korkuisille vuorille. Siellä ihastelimme maisemia Syyrian rajan yli aina Homs-järvelle asti.  Pojat osoittivat aluetta, josta ovat kotoisin. Se on ihan läheltä, mutta sinne ei voi mennä. Voiko koskaan – sitä emme tiedä.

https://www.sairaanhoitajaliitto.fi/@Bin/175297635/Muma.jpeg

Päivi Hieta Libanonissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.