Olen kiinnostunut ihmisten vapaasta liikkuvuudesta maailmassa ja erityisesti Euroopassa Schengen-alueella. Ystäväni, jotka ovat tulleet Suomeen salakuljettajien matkassa turvapaikanhakijoiksi, ovat kertoneet tarinoitaan. Olemme yhdessä pähkäilleet myös tätä Suomen meininkiä ja sitä, miten tänne voi sopeutua ja saada työtä, jotta voi elättää perheensä.

Kun turvapaikkapäätös on tehty, alkaa kielikurssi ja sen myötä työharjoittelu. Siitä sopeutuminen etenee hyvin uuteen kotimaahan.

Olen törmännyt myös siihen tosiasiaan, että Helsingissä on yli 3000 paperitonta ihmistä, joilla ei ole mitään hakemusta eikä päätöstä siitä, että he ovat laillisesti Suomessa. He ovat ehkä hakeneet turvapaikkaa ja saatuaan kielteisen päätöksen, ovat jääneet ns. maan alle. Silloin elämä on pakoilua, pimeitä töitä ja nukkumapaikan etsimistä.

Kun poliisi saa kiinni, seuraa maastakarkoitus ja useamman vuoden maahantulokielto. Ihminen menettää koko tulevaisuutensa ja useimmiten myös kasvonsa sukulaistensa silmissä. He ovat laittaneet toivonsa tähän ihmiseen, joka on lähtenyt etsimään töitä ja toimeentuloa heille kaikille.

Toimin myös vapaaehtoisena sairaanhoitajana Global Health Clinicilla. Paperittomatkin ihmiset ovat sairaita ja tarvitsevat terveydenhoitoa, mikä on yksi ihmisen perusoikeuksista. Laki Suomessa ei tässä asiassa vielä mennyt läpi ja toivon, että se tulee pian uuteen käsittelyyn.

Klinikalla käy paljon potilaita erilaisine vaivoineen. Yksi lääkäri ja kolme hoitajaa sekä tulkkeja, joita tarvitaan eniten romanian ja bulgarian kieleen, ovat paikalla yhtenä iltana. Aika menee rivakasti, kun ihmiset saavat neuvoja ja lääkettä, jos niitä on. Muutama lähetekin kirjoitetaan päivystykseen.

Akuutti terveydenhuolto tulee turvata kaikille, joten päivystys ottaa heidät vastaan ilman henkilötunnusta. Silti kuulen puhetta siitä, että paperittomia kuolee kadulle, kun he eivät saa apua mistään. Diakonissalaitoksen ja Pakolaisneuvonnan paperittomien hankkeet ovat toimineet jo monta vuotta. Näyttää, ettei tilanne tässä asiassa ole helpottumassa. Ihmisille tulisi taata perusoikeudet kaikkialla maailmassa yhdenvertaisesti.