Vastaanottokeskuksissa työskentelevät hoitajat ottavat paljon yhteyttä meidän terveystiimiin, jota yhdessä THL:n kanssa ylläpidämme. Alkuterveystarkastukset, keuhkokuvat ja rokotukset ovat pääsääntöisesti saatu tehtyä. Välttämätön ja akuuttihoito askarruttaa: miten hammashoitoon pääsy onnistuu ja miten saamme neuvola- ja kouluterveyshoidon rullaamaan.

Työnjako eri terveydenhuollon toimijoiden kanssa toimii kuin tanssi joillakin paikkakunnilla ja toisissa paikoissa ”nämä eivät kuulu meille” -periaatteella. Pidän isona yhteistyöntuloksena sosiaali- ja terveysministeriön Kuntainfoa 1/2016, jossa kerrotaan turvapaikanhakijoiden oikeudesta terveydenhuoltoon. Alaikäiset saavat samat terveyspalvelut kuin kotikuntalaissa tarkoitetulla tavalla asuva henkilö.

Olen edelleen tosi innostunut ja koen, että tällä työllä on merkitystä, ja seuraukset näkyvät laajemminkin yhteiskunnassamme. Se, miten me kohtelemme heikompia ihmisiä yhteiskunnassamme, kertoo paljon meistä ihmisistä ja arvoistamme. Toivon, että ajattelisimme, miten toivoisin itseäni kohdeltavan hädän hetkellä.

Koeaikani kohta umpeutuu, ja on kehityskeskustelun ja tulevaisuuden suunnittelun aika. Olen uppoutunut työhön vauhdilla, verkostoitunut ja neuvotellut terveydenhuollon asioista sekä lukenut lakiperusteita ja tutkimuksia.

Pidän taukoa blogeissa nyt kevään myötä ja jatkoa seuraa sitten taas myöhemmin.

 

Päivin blogi lopettaa Sairaanhoitajat.fi-sivustolla. Kiitos Päiville mielenkiintoisista teksteistä!